Budakalászt északról elkerülő úttal kapcsolatos információk, események

Budakalászt északról elkerülő út

Az utcai fórumról, minisztériumi egyeztetésről és Hadházy Sándor, országgyűlési képviselőnél tett látogatásunkról

2017. július 25. - Szentistvantelep

utcai_forum.jpg

A lakosok összefogása által szervezett 2017. június végi utcai fórumról a lenti írásunk jelent meg a Budakalászi Hírmondó júliusi számában. A beszámoló természetesen terjedelmi korlátok miatt sem tér ki minden részletre. Álljon itt néhány tény a találkozóval kapcsolatban és egypár kiemelendő elem az elhangzottakból, míg a fórum hivatalos összefoglalója lentebb görgetve olvasható:

  • Ami a hangulatot illeti, várakozásteljes és kissé feszült volt. Érezhetően voltak olyan pontok, amelyek elégedetlenséget engedtek sejtetni a várost érintő döntések meghozatala és publicitása kapcsán
  • nagy tetszést váltott ki a hallgatóságból a térség országgyűlési képviselője által megfogalmazott kijelentés, mely szerint fontosnak tartja a Dunakanyar fenntartható fejlődését, ami szerinte sem egyenlő a lakosok számának és a beépített területek nagyságának növelésével
  • ugyancsak taps kísérte azt a szervezők által megfogalmazott konkrét kérést, hogy a város lakossága ezentúl részletes tájékoztatást kapjon az elkerülő úttal kapcsolatos fejleményekről (is)
  • Egyértelmű követelményként merült fel a környező települések által Budakalász közvetlen közelében tervezett beruházások kapcsán, hogy a város vezetése az eddigieknél sokkal határozottabban lépjen fel Budakalász érdekeinek figyelembe vétele érdekében és erről is kapjon a lakosság tájékoztatást (például hol tervezi Pomáz új ipari park, Szentendre pedig elkerülő út építését Budakalász közvetlen határában!)
  • örömmel láttuk, hogy Pomázról is érkeztek érdeklődők, akik pozitívan álltak a települések „együtt-gondolkodásához” és jelezték hogy ők sem támogatják az elkerülőutat, mert  osztják azt a véleményt, hogy egy új út megjelenése mindig forgalmat vonz, így hozzájárulhatna a környék forgalmának növekedéshez.

Az esemény eredményeként megfogalmazásra került egy közös cél: a térség minden településének az a közös érdeke, hogy minél hamarabb megépüljön az M0 folytatása, erre kell akár a meglévő forrásokat is átcsoportosítani. A körgyűrű továbbépítése után újra meg kell vizsgálni a kialakuló forgalmi helyzet alapján szükséges további fejlesztéseket. 
Friss hír: 
július közepén tudomásunkra jutott, hogy az M0 körgyűrű 11-es és 10-es út közötti szakaszának nyomvonalát 2 km-es részen picit módosítják, emiatt aktualizálták az engedélyesi tervet, amely dokumentumba nézve hasznos, friss forgalomelőrejelzési adatokat találtunk. Kiderült, hogy önmagában az M0-ás körgyűrű folytatása - a számítások szerint - jelentősen javítja majd Pomáz forgalmi terhelését,  így megerősíti, hogy felül kell vizsgálni a budakalászi / pomázi elkerülőút szükségességét. 

Közös célként került még megfogalmazásra, hogy az eddigieknél sokkal több erőfeszítést kell tenni a térség tömegközlekedési helyzetének fejlesztése érdekében. 

A fórum hivatalos összefoglalója elolvasható alább, lentebb görgetve pedig írtunk pár sort az elmúlt hetek egyéb fontos egyeztetéseiről is.
Az utcai fórum folytatásaként a budakalászi északi elkerülőút témájáról szóló lakossági fórumot tervezünk szeptemberre. Ennek meg is kezdtük az előkészítését, szervezését.

Az utcai fórumról a Hírmondóban megjelent írás: 
(a bejegyzés folytatódik a kép alatt)
bk_hirmondo_201707_utcai-forum.jpg

 

Zajlanak közben háttér-megbeszélések is: 

Összetartó lakossági csapatunk képviselői viszik előre az üggyel kapcsolatos háttér-megbeszéléseket is: kitartó szervezést követően jártunk az illetékes minisztériumban és a térség országgyűlési képviselőjének fogadóóráján is. A két hasznos találkozón biztató és aggodalomra is okot adó  fejlemények egyaránt kiderültek az üggyel kapcsolatban. Mindkét helyen hangsúlyoztuk, hogy olyan megoldást szorgalmazunk, amely Pomáz mellett Budakalász közlekedési helyzetét is fenntarthatóan pozitív irányban befolyásolja. 

Arról is megbizonyosodtunk, hogy városunk vezetését a továbbiakban is "ösztönöznünk" kell a párbeszéd fenntartására és Budakalász térségen belüli érdekeinek hangsúlyosabb képviseletére. 

Folyt. köv.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaki-elkerulo.blog.hu/api/trackback/id/tr412686151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása