Budakalászt északról elkerülő úttal kapcsolatos információk, események

Budakalászt északról elkerülő út

Szálloda, esetleg sportkomplexum építésének előkészítése folyik a budakalászi Lupa-tó közelében? Mi az oka a komoly csatornázásnak?

Mit tervez Gerendai Károly a Lupa-tó mellett? Budakalász városvezetésének szerepe az újabb zöldterület felélésekben, autóforgalom növekedésben, esetleges további zajszennyezésben... - és nem tudjuk, mi jöhet még...

2017. december 08. - Szentistvantelep

Közeleg a közmeghallgatás.... - egy opcionális téma: 

Helybeli barátunk számolt be a Lupa-tó közeli Óbuda TSZ területén történő csatornázásról. Okkal merül fel a kérdés: vajon mi lehet az oka a komoly munkának? Szakember mondta, hogy komoly lakótelepnyi embert kiszolgáló létesítménynek megfelelő a kiépített csatorna kapacitása.
Budakalász Településszerkezeti terve ezt írja a környékről: „a Luppa-szigeti út mentén a nem mentett oldalon, a gáttól keletre fekvő ma is különleges besorolású terület déli része már ma is beépítésre szánt Különleges Sportcélú (KSp) terület, mely  az  üdülőterületekhez  hasonlóan  a  csatorna  hiányában  még  nem  épülhetett  be

Valamivel lentebb ezt írják:
"A tótól távolabb eső területeken sport és rekreációs funkció számára nem célszerű  területet  biztosítani,  hiszen  azok  önmagukban  nem  képviselnek  akkora  vonzerőt,  ami  által  gazdasági szempontból fenntarthatók lennének, emellett hosszú távon sem lehet ilyen mértékű rekreációs és sport igénnyel számolni a területen, kivéve, ha egy egybefüggő sport és szabadidős komplexum kíván helyet   találni,   beleértve   akár   egy   olimpiai   helyszín   lehetőségét   is,   mely   esetben   a   koncepció   mozgatórugója miatt annak teljes átértékelése szükséges."

lupa_fentrol_v2.jpg

                                                 (fotó: a Lupa-tó látványa komoly építkezések előtt )

Köztudott, hogy a tó kapcsán Gerendei Károlynak komoly tervei vannak. Internetes források így írnak erről, illetve ő maga így nyilatkozott:

  • "ha bejön a vállalkozás, Gerendaiék ingatlan beruházásokat is terveznek a parti sávba, például szállodát."  (forrás - 444.hu

  • az atlatszo.hu-nak azt válaszolták Gerendaiék: "A Lupa Strand Kft.-nek – amint azt már a Strand nyári megnyitásakor elmondtuk – a teljes tavat érintő hosszú távú fejlesztési koncepciója van. Terveinket egyfelől a pénzügyi forrásainktól és a kereslettől, másfelől a rendelkezésünkre álló területektől, azok elhelyezkedésétől és megközelíthetőségétől függően szakaszolva kívánjuk megvalósítani a következő években.

Végezetül még egy információ, ahol Budakalász városvezetése az Óbuda TSZ-szel olyan megállapodást kötött, amely szerint a Helyi Építési Szabályzat – az ottani -  Kr-1-Lu besorolású területre a következő felhasználási lehetőségeket biztosítja: szálloda; apartman  szálloda;  gyógyszálloda;  butikhotel;  panzió;  üdülő  apartman;  több  egységet  tartalmazó üdülőépület;  bürohotel;  sportszálló;  vendégház;  konferencia  épület,  oktatási  és  kulturális  épület, sportépítmény,  igazgatási- és  egyéb  irodaépületek,  egyéb  a  fő  rendeltetés  működését  biztosító építmény  illetőleg  rendeltetési  egység.,  szálláshely  szolgáltató  épület közösségi  szórakoztató-  és szabadidős  építmény;  egyházi,  szociális  és  egészségügyi  épület;  a  terület  vendégforgalmának ellátásához tartozó kereskedelmi, szolgáltató épület; vendéglátó épület.
(Nyáron volt olyan éjszaka, hogy még Ürömön is hallották a Lupa-tó mellől érkező zene hangját, zaját.)

Ennek fényében valóban Budakalász megágyazott, hogy a tó környékén a szálláshelyszolgáltatáson túl, akár szórakoztató- és szabadidős építmény épüljön. Hogy ebbe a kategóriába mi fér bele, mindenkinek a fantáziájára bízzuk.


zold_vagy_zaj_logo_lapos.jpgAzt már csak gazdasági megfontolásból tesszük hozzá, hogy ha esetleg nagy hasznot hoz majd Gerendai Károlynak az itteni vállalkozás, mivel a város eladta a tónak a harmadát (azt a  részt, ami Budakalász tulajdona volt), itteni bérleti díjból származó bevétel már nem fog érkezni a költségvetésbe, a jövőben már csupán iparűzési adót szedhet, bírságolhat.

Vajon mekkora tömeget és további autókat vonzó hatása lesz a létesítményeknek? Mit tudnak ebből profitálni a helyi lakosok, illetve mi árat fizetnek ezért? A budakalásziak vajon mennyit tudnak erről és mi a véleményük? Megint valakik jól járnak, valakik pedig rosszul.
Egy biztos: a városvezetés nem kérdezte meg a helyi lakosokat, hogy akarják-e ezt.....  - ahogy akár a Mályva utcai park helyett ott épülő házsor esetében sem. De az már egy másik történet. Folytatjuk !
( kövessék facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/zoldvzaj/ ) 

(forrás: http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2015/10/215-Óbuda-TSZszel-együttműködési-megállapodás-HÉSZ.pdf )

A 2016. évi HÉSZ-ben szereplő térképen jól látszik a tó déli és keleti oldalán, ahová épülhetne szálloda, szabadidős- és szórakoztató építmény. 

Pár héttel később jött is a hír, hogy nemzetközi edzőközpont, triatlon mix váltó versenyhelyszín, és sportkomplexum épül a tónál: a cikk linkje.

lupa_tszt_map_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaki-elkerulo.blog.hu/api/trackback/id/tr213453777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása